متولیان فرهنگی بخوانند...! (1)
الف: یک برنامه ریزی خود سازی:
همۀ آنهایی که فکر میکنند دغدغۀ فرهنگ و کار فرهنگی دارند، ولی فرهنگسازی فردی خود را از یاد بردهاند و همه ی ما؛ همۀ جوانان؛ مخصوصا امثال خودمان که فکر میکنیم از دماغ فیل افتادهایم...
حال ما برای شروع این فرهنگسازی به فهرستی نیاز داریم که بعضی از نمونههای این فهرست را بهصورت هفتگی، ماهانه یا دستکم سه ماه یکبار برای خود مرور کنیم و وضعیت کلی خود را بسنجیم. یکی از آسیبهای ما این است که بسیاری از امور را میپذیریم و به راحتی از کنار آن میگذریم، مانند خداوند؛ زیرا اولین کم لطفی را در حق خداوند انجام میدهیم؛ یعنی ازآنجاکه خداوند را قبول داریم، او را توجیهی برای انجام هر کاری قرار میدهیم و دیگر اینکه ما از خود هیچگاه نمیپرسیم: آیا در درون خودمان به خداوند و شناخت او وظیفهای داریم یا نه؟ شایان ذکر است که در این زمینه نیاز نیست در صفات جلال و جلال خداوند تدبر کنیم.
اینک در این باره تعدادی از نکات موجود در فهرست را ذکر میکنیم:
۱. برای حفظ و تعمیق ایمان خود چه برنامه و اقدامی داریم؟
ایمان نیاز به برنامهریزی دارد، حال چه در حوزۀ معرفت و آگاهی باشد چه در حوزۀ تعمق و تفکر یا هر اقدامی که به انسان کمک کند تا بن مایۀ ایمانش تقویت شود.
ایمان بسیار مهم است، گاهی از افراد متدین، در عمل اموری دیده میشود که تعجببرانگیز است، چه در تجربهکردن ایمان چه در رعایت پاکی نسبی که میخواهد محیط ایمان واقع شود.
۲. قرآن: چه از نظر انس با قرآن چه از نظر درک مفاهیم قرآن.
۳. افراد باید گلچینی از روایات را برای خود داشته باشند، انسان مؤمن هیچ هفتهای را نباید بدون یادگرفتن حدیث جدید بگذارند.
۴. اهل تفکر و تدبر باشید، گاهی زندگی افراد آنقدر شلوغ میشود که حتی اندک زمانی برای تفکر و تدبر ندارند؛
۵. تمرین کنترل رفتار یکی از کلیدهای اساسی زندگی ماست. بسیاری از مشکلات انسانها در اثر این است که در آن لحظه که باید نمیتوانند رفتار خود را کنترل کنند. این امر با حرفزدن و شنیدن محقق نمیشود و نیاز به تمرین طولانی مدت در زندگی روزمرۀ انسان دارد.
۶. حال و روحیه معنوی؛ که شاید افراد توجه کافی به آن ندارند. ما هر از چند گاهی باید خودمان را در این باره بررسی کنیم.
۷. باید هر شخصی در زمینهای تخصص علمی داشته باشد و هر کس از نظر علمی در موضوعی خاص پیشرو باشد و مطالعات خود را تخصصی کند و کمکم در آن تخصص تبدیل به یک مرجع شود، پس اشخاص باید پراکندهکاری را رها کنند.
۸. اشخاص باید فهرستی از مهارتهای لازم داشته باشند، چه مهارتهای عمومی و چه مهارتهای خاص تا به تناسب توانمندی و علایق خاص خود آنها را افزایش دهیم. میتوان به دو مهارت خاص تأکید کرد: اول مهارت رسانهای؛ دوم مهارت نوشتاری و توان نوشتن.
۹. افراد باید در فهرستشان زمانی را برای خلوت قرار دهند و این غیر از تأمل و تدبر ذکر شده در بالاست.
۱۰. افراد در حوزۀ هنر به کاری که بهنوعی متعلق نسبی و تمرین نسبی است، عادت کنند؛
۱۱. عادت به مطالعه، مسئلهای مهم است؛
۱۲. سفر و همنشینی با بزرگان؛
۱۳. افراد باید بر تفریح و ورزش مداومت کنند که این کمبود، کاملاً مشهود است؛
۱۴. درک سبک رهبری در مواجهۀ با مسائل بسیار نیاز است. (البته این از آن موضوعاتی است که چون همه قبول داریم و فرمایشات ایشان را گوش میکنیم، فکر میکنیم که در تمام مسائل به جامعیت اظهار نظر کرده باشند. درک این سبک و کلیات، حتی در رابطه با زندگی اهل بیت(علیهمالسلام) و سبک زندگی که رهبری دارند ما کمتر دیدهایم یا اصلاً ندیدهایم. درک این سبکها و این جامعیت بسیار مهم است.)
۱۵. افراد باید در رابطه با خانواده فهرستی داشته باشند؛
۱۶. انسان باید برای هر کاری دنبال روش باشد؛ زیرا معمولاً به روشها کمتر اهمیت میدهد و بیشترین اهمیت را به موضوعات میدهد. روش یابی در همه امور مهم است از مطالعه کردن گرفته تا روش پیگیری کارها؛ بدین معنا که هر کس کارهایش را به روشی خاص پیگیری میکند. روشهای فراوانی وجود دارد که اگر ما به آنها اهمیت دهیم، ابتکارات جدی در نوع کارهای خود و در گذر شبانه روزمان اتفاق می افتد.
در یک کلام هر کس برای خودش باید فهرستی داشته باشد و باید در این فهرست هم بدیهیترین امور اعتقادی افراد موجود باشد و هم اموری که فکر میکنند برایشان مهم است، اگر هر از چند گاهی به آن مراجعه کنند، خواهند دید که راجع به شناخت بسیاری از مسائل مهم و بدیهی در زندگی هیچ وقتی اختصاص نمیدهند.
با این فهرست به صورت کاربردی ما میتوانیم شبانه روز را تنظیم کنیم، با اموری که ثمره آن آینده زندگی ما را بسیار روشن و بی نظیر خواهد کرد.++ ویراستار متن: خانم فاطمه رجبی
پ.ن: هدف اصلی از نوشتن این موارد، در مرتبه اول، موظف نمودن خودم به عمل به این امور بود و در مرحله ی بعد جهت استفاده ی دوستان، إن شاء الله که مفید حال واقع بشود.
مطلب بعدی: "متولیان فرهنگی بخوانند...!(2)" با موضوع: کار تربیتی در صدر فعالیت های فرهنگی؛ به زودی...
استفاده بردم!
جالب بود بسی
ان شاءالله عامل باشیم ... ان شاءالله!
خداقوت
یاعلی(صلوات برای فرج)